Alhamdulillah malam ni nak tulis tentang resepi. ResepiI ni istimewa khas ibu-ibu yang baru lepas bersalin, ataupun yang sedang berpantang. Orang tak berpantang pun boleh makan juga ye.. menu yang sihat dan sedap.
Banyak koleksi resepi-resepi khs untuk ibu berpantang ni yang ada dalam simpanan saya.. Maklum la masa mengandung dulu teramat rajin menyalin resepi-resepi untuk berpantang la kononya. Tak semua pun dapat di masak.
Jom cuba resepi ini
sumber foto : google |
Bahan A
- 1 ekor ikan haruan sederhana besar (dibersihkan dan potong ikut suka)
- 2 tangkai daun saderi/sup (dihiris)
- 2 tangkai daun bawang (dihiris)
- 1 bungkus sup bunjut
- 1 sudu teh serbuk pati ayam
- 1-2 keping asam gelugur
- 2 inci halia (diketuk)
- Garam secukup rasa
- 2 cawan air
Bahan B
- 2 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- 4 biji bawang merah
Cara Membuat
1. Masukkan semua bahan A kecualai daun saderi/sup dan daun bawang ke dalam periuk bersama bahan B yang ditumbuk tadi. Masakkan sempurna.
2. Apabila sudah masak, hidangkan ke dalam mangkuk sup dan taburkan daun saderi/sup dan daun bawang.
3. Makan bersama nasi lembik yang masih panas.
Selamat mencuba.!
wauu... sedapnya... nnti nak cuba lah resepi ni :D
BalasPadammmg sedap tau cikpuan Nurqaseh ..first time makan ikan haruan masa berpantang je la. Klu tak mmg xtau pun rasa ikan haruan..hahaha.. saya lebih rela makan jasad ikan haruan drpd pati nya tu. huhuhu :)
Padam