Gout

Gout terjadi kerana terhasilnya asid uric secara berlebihan. Asid uric terbentuk secara semulajadi dalam darah sebagai hasil pecahan produksi pelbagai kimia. Apabila buah pinggang tidak dapat membuang asid uric atau tubuh menghasilkan asid uric yang berlebihan, ianya terkumpul di sendi yang kemudiannya ia membengkak.



Gout bermula dengan sendi kaki seperti ibu jari yang menyebabkan rasa sakit, membengkak dan merah selain rasa kaku dan panas. Menyentuh atau bergerak akan menjadikannya sangat sakit. Simptom gout boleh terjadi dalam masa yang pantas (sehari) dengan serangan pertama biasanya terjadi  pada waktu malam. Gout hanya menyerang sekali saja bagi sesetengah orang ia akan menyerang lagi beberapa bulan berikutnya.

Antara Makanan Yang Harus Dielakkan ialah :

  • Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis
  • Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam
  • Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung
  • Daging merah
  • Cendawan
  • Yis ( roti putih, roti manis)
Golongan berisiko dan mudah mendapat gout ialah :
  • Mereka yang berusia 40 hingga 50 tahun terdedah kepada gout tetapi gout juga boleh terjadi di kalangan mereka yang lebih muda
  • Memliki sejarah keluarga yang berhadapan dengan gout
  • Mereka yang mengamalkan pemakanan yang tidak sihat
  • Wanita putus haid
  • Obesiti, diabetes dan hyperlipimedia atau mereka yang mengalami tekanan
  • Mereka yang bermasalah dengan buah pinggang, darah tinggi, sakit jantung dan tahap kolesterol tinggi

 
Copyright © Merysah Rajis (Blog Lama) | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in