Pages

Resepi Ibu Berpantang - Kerabu Pegaga

Salam ceria..semoga hari ini, semua urusan dan rancangan kita semua berjalan dengan lancar, InsyaAllah..hmmm baiklah entry kali ini tetiba ingat pada resepi, resepi yang saya nak kongsikan ini adalah khas buat ibu-ibu muda atau suami yang begitu prihatin pada isterinya, tidak kurangnya ibu mertua atau ibu kandung sendiri ya...yang sedang online nak cari resepi untuk orang berpantang. 

Resepi Kerabu Pegaga :
Masa penyediaan : 15 minit / Masa memasak : 20 minit / Hidangan : 1 orang


Gambar Hiasan (Credit Gambar Mat Gebu)


Bahan A

  • 1 ikat pegaga
  • 2 ekor ikan gelama kering (dibakar dan dibuang tulang)
  • 1 inci halia muda (dihiris)
Bahan B
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 sudu teh lada hitam
Cara Membuat
  1. Hiris daun pegaga halus-halus. Tumbuk ikan gelama kering sehingga hancur. Ketepikan
  2. Bahan yang ditumbuk tadi goreng di dalam kuali tanpa minyak. Masak sehingga bahan ini kering sedikit dan angkat.
  3. Di dalam mangkuk besar, gaulkan daun pegaga, halia, ikan kering, dan dan bahan yang digoreng tadi. Gaul sebati.
  4. Makan bersama nasi lembik yang masih panas. 
Selamat mencuba... 


salam sayang
mamazara

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © Merysah Rajis (Blog Lama) | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in